Allmänheten säger nej till spel på ungdoms- och amatöridrott. Endast fyra procent tycker att det ska erbjudas spel på ungdomars idrott. Riksidrottsförbundet menar att allmänhetens åsikt måste få genomslag i den nya spelregleringen.
Uppgjorda matcher, matchfixing, är ett av de största hoten mot idrotten. Risken för matchfixing har ökat i och med det ökade utbudet på sportspel via internet. Idag går det att spela på både ungdomsidrott och på matcher så lågt ner i divisionerna som fotbollens sjunde division.
En ny studie från IPSOS visar att endast 13 procent av allmänheten tycker det bör vara möjligt att spela på fotbollens femte, sjätte och sjunde division. Och endast 4 procent att det ska erbjudas spel på ungdomars idrottande.
– Ungdomar är en särskilt sårbar grupp för matchfixing. Allmänheten är lika övertygade som vi att det borde vara förbjudet att erbjuda spel på ungdomsidrott, säger Johan Claesson samordnare mot matchfixing på Riksidrottsförbundet.
Idag kan spelbolagen själva styra helt över sitt utbud på sportspelsmarknaden. Något allmänheten, enligt IPSOS studie, inte tycker är en bra ordning. Studien visar att endast tre procent tycker att spelbolagen ska få avgöra om de ska erbjuda spel på ungdomsfotboll (där majoriteten av spelarna är under 18 år). Och bara nio procent tycker att spelbolagen ska få avgöra vilka divisioner de ska få erbjuda spel på.
– Det är vår verksamhet som spelbolagen tjänar pengar på. Då är det rimligt att vi får vara med och bestämma vad som är okej att satsa pengar på, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Brottsförebyggande rådet visar i en rapport från 2015 att risken för matchfixing är större i de lägre ner divisionerna än i exempelvis Allsvenskan. Det faktum att spelarna i de lägre divisionerna inte har fotboll som yrke, att matcherna inte filmas och att de vanligtvis följs av ett litet antal åskådare innebär sammantaget en förhöjd risk.
– Det finns ett utmärkt tillfälle att försvåra för matchfixing när den svenska spelmarknaden nu omregleras. Jag hoppas att regeringens utredare Håkan Hallstedt och politikerna i riksdagen tar chansen nu, för det kommer sannolikt att ta lång tid innan spelregleringen görs om igen, säger Björn Eriksson.
Flera onlinebaserade spelbolag erbjuder idag spel på lägre divisioner i svensk fotboll utan att svenska myndigheter kan göra något åt det eftersom spelbolagen inte står under svensk kontroll. Syftet med den pågående utredningen är att utforma en reglering där så många som möjligt av de spelbolag som vänder sig till svenska konsumenter ska komma in i ett svenskt licenssystem och därmed följa den svenska regleringen.
Här kan du läsa hela undersökningen
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06
Johan Claesson
Samordnare mot matchfixing, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-595 18 53