Frisbeesporten ska satsa på Para

Malmö vill satsa på Paradiscgolf

Sverige kan gå i bräschen för parsdiscgolf. En av de första Paradiscgolfbana håller på att skapas strax utanför Malmö. Känn på den, Sverige kan vara först med att ta tag i parasporten för discgolf. I alla fall väldigt tidigt ute. I denna inkluderande sport är det, Spinndisc FK och Mattias Ahlgren som är drivande. Arvsfonden är en medfinansiär. Mattias är känd frisbeespelare och kan både ultimate och discgolf.

I referensgruppen finns även Mattias Nilsson, ordförande i Discgolfförbundet, Christopher Overton med en son som har autism och jag själv.

– Det som är så häftigt är att Arvsfonden och en befintlig bollgolfbana hjälper till att skapa detta, säger Mattias Ahlgren. Det här kommer att kunna bli riktigt bra.

Arvsfonden går in med pengar och Romele golfklubb går in med mark. Det kommer att bli tre discgolfbanor. En för de som använder rullstol, en för de med intellektuell funktionsvariation och en bana för avancerade spelare. Mattias Ahlgren har grunnat på detta en längre tid och hade försökt på andra platser tidigare. Men det har varit svårt och av en tillfällighet fick han kontakt med Romele golfbana som till hans förvåning var mycket intresserade.

– Ja de var verkligen med på tåget och vi kommer att bland annat dela restaurang och plats för shop. Men de ställde kravet att det skulle bli en seriös och riktigt bra bana. Så nu jädrar slår vi på stort. För att få in god kompetens tar jag hjälp av Mattias Nilsson, dig och Christopher Overton.

Vad är då en paradiscgolfbanan Mattias Ahlgren?

– Själva Parabanan är först och främst till för de som använder sig av rullstol eller permobil. Det kommer att bli en 9-håls bana av packat grus som enkelt går att köra på. Korta hål på mellan 20-50 meter och elupplyst.
Va kommer banan att ha belysning?

– Ja vi satsar på att hela parabanan ska bli upplyst och även delar av Äventyrsbanan och den avancerade banan.

Vänta här, nu sa du Äventyrsbana?

– Haha, precis. Nu kommer Christopher Overton in i bilden. Han har en son som har autism och Äventyrsbanan vänder sig till dem med intellektuell funktionsvariation. 

Christopher Overton lägger sig i samtalet.

– Många med autism vill ha utmaningar, men inte för tuffa och för länge. Det ska hända olika saker. Därför kommer Äventyrsbanans hål ha olika teman som till exempel Alfabetsdjungeln och Floor is Lava. Det kommer då att finnas figurer och ”konstverk” ut med banan. Det kommer även att vara lite utmaningar mellan hålen som stubbar att hoppa på eller en mindre hinderbana.

Tanken med Äventyrsbanan är att det ska blir en korthålsbana som alla kan gå för att träna på lite kortare hål och om du inte vill hoppa på stubbar mellan hålen så slipper du.

Det kommer även att bli en riktigt avancerad bana som går utanför de andra två banorna. Där är det stor höjdskillnad med slätter och branter i en vacker bokskog. Denna bana kommer även den bli något extra.

– Det blir många hål som blir vackra men ack så svåra och förrädiska, säger Mattias Ahlgren. Till exempel kan det vara vacker med en trädallé 100 meter nedåt, uppåt eller på tvären, men en höjdskillnad på 20 meter, men är det lätt? Nja, kastar du lite snett kan du bli straffad.

Men när blir detta klart? Tittar vi på bilderna är det ju inte riktigt röjt.

– Just nu är det träd och sly överallt, men efter nyår är det tanken att maskinerna kommer i gång och till påsk är det invigning av paradiscgolfbanan och Äventyrsbanan. Det har vi som press på oss från golfbanan som också har invigning då. Den avancerade banan blir klar till sommaren.

När jag i skrivandets stund funderar på dagens upplevelse kan jag bara säga att området har stor potential och det ska bli läckert att se hur banorna kommer att växa fram. Det finns möjligheter att detta kan vara startskottet för många paradiscgolfbanor i Sverige.

– Det är en milstolpe för Svenska discgolf, säger ordförande Mattias Nilsson. Blir det här en bana med kvalitet så är det, ursäkta skämtet, banbrytande.

Text och foto Tomas Burvall