Tillsammans för fler i rörelse

På Idrottsgalan igår tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att anordna kvartersfrisbee i Stenungsund, Stockholm och Malmö. Genom projektet Ultimate Street Flight hoppas Svenska Frisbeesportförbundet att fler får upp ögonen för sporten.

– Vi planerar att bjuda in de som vill till att testa frisbee under några utvalda helgdagar. Ultimate Frisbee är en sport som passar de flesta där det är lätt att blanda deltagarna oavsett ålder eller kön. Det enda som krävs är ett gäng vänner, en yta med valfritt underlag och såklart en frisbee, säger Peter Lundmark, generalsekreterare på Svenska Frisbeesportförbundet

Under 2021 kommer föreningarna Malmö All Stars (Malmö), The Dalahästs (Stockholm), Stenungsund Frisbee Förening (Stenungsund), KFUM Zliproad (Stockholm), samt Solklar Frisbee Förening (Stockholm) anordna kvartersfrisbee.

– Med Ultimate Street Flight blir världens just nu snabbast växande lagsport vårt sätt att arbeta med integration – tack var medlen från Rörelsefonden kommer vi synas på idrottsplatserna i Sundbyberg, på gräsytan mellan husen i Lorensborg, från Akalla till Bredängs grusplan och många fler platser runt om i Sverige i vår, säger Peter Lundmark.

Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden) ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.   

– Genom projektet Ultimate Street Flight synliggör Frisbeesportförbundet hur öppen och inkluderande Ultimate Frisbee är som idrott och tillsammans med föreningarna runt om i Sverige skapar de förutsättningar för möten, utveckling, rörelse och aktivitet. Jag hoppas verkligen att såväl unga som gamla tar chansen och testar Ultimate Frisbee, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel.

Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse (tidigare Framåt för fler i rörelse). Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett prestation- eller ambitionsnivå. Genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.    

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2021.   

Svenska Basketbollförbundet får medel för att sätta upp 1 000 nya korgnät och skapa fler inspirerande basketplaner utomhus. 

Svenska Brottningsförbundet får medel för att utveckla Wresfit, en träningsform anpassad för såväl motionärer som brottare.

Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten för fler genom att anordna kvartersfrisbee. 

Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre. 

Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får medel för projektet Simma, Hitta, Spring. Tillsammans vill förbunden skapa en plattform där familjer gemensamt kan testa på nya olika idrotter.

Svenska Tennisförbundet får medel för att rusta upp tennisbanor och anordna öppna prova-på tillfällen för ungdomar. 

Läs mer om Rörelsefonden.

Rörelsefonden är en del av Tillsammans för fler i rörelse som är ett gemensamt projekt initierat av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Målsättningen är att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett ambition. 

Läs mer om Tillsammans för fler i rörelse https://om.svenskaspel.se/sponsring/tillsammans-for-fler-i-rorelse/

#tillsammansförflerirörelse